Thursday, July 29, 2010

chiffon cake and raspberry jam


Remember the raspberry bush I mentioned a while back? I made a small batch of simple raspberry jam yesterday afternoon for some friends coming over for lunch today. The recipe itself is very simple, just use the same amount of sugar as you are using berries and a bit of lemon juice if you like a more tart flavor. To be honest I didn't bother to check how much of the raspberries I had and it turned out just fine; I'm thinking the ratio of ingredients is more important than how much you make at once.

前にうpした我が家の庭のラズベリーの写真を覚えている方はいますか?
その大事に育てたラズベリーで昨日ジャムを作りました!
かなり簡単なレシピです。果物と砂糖を1:1、そしてレモンジュースを少々。。。
大体ジャムが冷え始めれば果物に元々含まれているペクチンで勝手に固まってくれます。
家ではなるべくよけいな物を使わない料理をめざしています! まぁ、その方が意外と簡単に作れるんですけど。。。

For lunch we did a mini potluck. We had some tomato and basil pasta salad, grilled lamb, and a simple mussel dish simmered in white wine and various veggies. A friend brought some delicious breaded chicken and an Asian-style leek side-dish. For dessert my mom baked a chiffon cake which we had with fresh whipped cream and a spoonful of my raspberry jam. I must say, it was delicious with a nice cup of coffee.

今日は友達を呼んでちょっとしたランチを。。。
ラム肉のグリル、ムール貝と野菜の白ワイン煮込み、トマトとバジルのパスタ、チキンのマリネなど。
我が家で「ランチ」と言えば皆が適当に料理を持ってくる事になってます。
今度は色んなおいしい料理が集まりました。
そしてデザートには母が作ったシフォンケーキに生クリームと先ほどのラズベリージャムをそえておいしくいただきました☆
最近、いかにおいしい物が食べられるかが毎日の目標です♥

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