Sunday, August 14, 2011

Mealy Peaches Quick-fix

数日前に母が買ってきた桃(ホワイトピーチ)がちょうど食べごろと思い切ってみたら中身はずいぶん残念な感じでした。所々ガリガリ、他はパサパサ、色は白とピンクではなくてちょっと茶色。。。
ちょっとがっかり。
でもこれはアメリカのスーパーで買い物をしていたらけっこうよくあることです。木でちゃんと熟す前に収穫される果物が多いせいでこんな事もあたりまえ。
なんとかこのパサパサな桃を使おうと思い作ってみたのはラズベリーと桃のスパイスジャム。
Some days ago my mom bought a few white peaches that smelled delicious, but when I sliced one open last night there was a not-so-nice surprise.
痣になっているところは切り落として種の周りの果肉も少しとってしまいます。後は皮を剥いて適当に薄くスライスします。
The infamous brown center and mealy bits of un-flavorful fruit. Ugh! I was very upset and ended up leaving it in the fridge because I didn't know what to do with it. I tasted a tiny slice and it was crunchy in certain places and some of it still had a decent flavor while other part were very mealy and dry. Unfortunately the other peaches were the same way. This morning I decided there has to be something these can be used for, and decided to make a quick peach jam. I sliced all of the peaches thinly as shown below to save the crunchy bits for texture:
切ったらこんな感じ。小さめな桃二個分で280gくらい。
冷凍庫に庭でとれたラズベリーを90gほど残してあったのでそれも一緒に鍋に入れちゃいます。桃とラズベリーと一緒に鍋に次の材料を入れます:
砂糖 200g
レモン汁 少々
オレンジ 二切れほどを手でちぎったもの
シナモン 少々
すべて鍋で直接混ぜ合わせてふたをしたら一時間ほどおいておきます。
I finished slicing 2 medium peaches (weighed about 280 g) and I realized I still had about 90 g of raspberries from my garden that I saved in the freezer. I decided I'll go with a spiced peach-raspberry jam. Here's what I used:
- 2 medium peaches sliced (280 g)
- 90 g frozen raspberries
- 200 g granulated sugar
- lemon juice (not measured)
- tart orange segments (pith removed, not measured. Probably 1 or 2 slices worth)
- ground cinnamon (not measured, yet again lol)
- 1/2 pack of unflavored gelatin (a little more than 7 g I think?) or pectin. I used gelatin because I was out of pectin and didn't want to go shopping.

このままだとあまりおいしそうには見えないですねwww なんかグチャグチャ。。。
Mix everything other than the gelatin (which I let sit in a little water off to the side) in a pot and let sit with a lid on it for a while. I baked a pizza for lunch while I waited. The jam doesn't look very appetizing at first...
しばらくおいておくとこんな感じに水分がでてきます。きれいなワイン色になるはずです。
ここで中火から弱火でコトコト煮ます。様子を見ながら丁寧に灰汁を取るのが大事。
桃が透明になって柔らかくなるまで煮てください。このまま冷やせばアイスなどに合うソースができあがり。ジャムを作る場合はペクチンかゼラチンを袋の半分(3〜4gくらい?)水でふやかしたものを入れてください。今度は手元にペクチンが無かったのでゼラチンで作りました。
After about an hour it looks like this. Then I put it on low to medium heat until it comes to a boil and the peaches are tender. Also remember to remove the froth as much as possible. Then I add the gelatin and mix well to make it consistent.
後は消毒したガラス瓶につめるだけ。ホワイトピーチで作るとまろやかでちょっと大人の味なスパイシーなジャムの出来上がり。イエローピーチで作ったら多分もうちょっと酸味が強いはず?
明日大学に戻るので新しいアパートに引っ越すときに一瓶もっていきます!ルームメイトと一緒に朝ご飯にたべたいと思います。
Last but not least, pour into sterilized jars and you're done! If you don't add gelatin or pectin, this stuff makes a great sauce for ice-cream. I'll be taking a jar with me to my new apartment tomorrow.




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